domingo, 5 de septiembre de 2010



Mapa Raval és un projecte concebut com un treball viu i en continu procés. El títol del projecte ve donat per la pròpia naturalesa d'aquest, la d'evidenciar un mapejat en el qual es posi de manifest les diferents realitats que convergeixen en un mateix espai, oferint una visió àmplia d'un barri, que si bé és un dels més actius culturalment dins del terme barceloní, també ha estat i continua sent un barri humil, que arrossega un gran nombre de contradiccions a peu de carrer. Aquest projecte servirà per deixar testimoni del que va ser el barri xinès i que des de fa unes dècades va adoptar el nom de Raval i que a transformat a passos de gegant, cosa que afectarà les pròximes generacions del barri.

Mapa Raval vincula directament al ciutadà del barri amb l'espectador i viceversa. És un projecte participatiu i una relació d'experiències interconnectades pel mateix projecte, que mitjançant una sèrie de micro entrevistes (càpsula de 5 minuts) realitzada al llarg d'un any s'associaren les vides i les experiències que els propis entrevistats relaten. Cent vint entrevistes de persones anònimes que dibuixen el panorama real del barri del Raval. Un mostrari de la complexa idiosincràsia social que tots percebem, però que no arribem mai a conèixer. Una obra propera a la quotidianitat que complementa la nostra cultura social amb el qual poder prendre consciència de les transformacions demogràfiques del barri i com afecten els seus habitants.

En Mapa Raval es mostra l'evolució, transformació i mutació d'una de les zones claus de la ciutat de Barcelona. Barri emmarcat per un procés d'enriquiment, i alhora de marginació, que el mateix sistema a efectuat pel seu propi interès polític i econòmic, afectant d'aquesta manera a la rutina ia la vida d'aquells que formen, en essència, el barri. Els seus testimonis són l'exemple dels molts i diferents casos que han estat conseqüència d'aquests processos de canvis. Un ventall eclèctic de ciutadans de diferents índoles econòmic-socials i de diverses generacions que fan del Raval un emplaçament idoni per a l'anàlisi social i de l'enrenou cultural (tant natural com impost) de la ciutat de Barcelona.

En la realització del projecte ens recolzem profundament en el respecte a la realitat i els relats de tots els protagonistes del projecte, donem la paraula als habitants d'un barri que tot i que accepta una sèrie de circumstàncies també tenen molt a dir. El sistema d'entrevistes es manipularà en les seves mínimes conseqüències per afavorir al format i al consum d'aquest. Es procura que tota la informació donada sigui rebuda de la mateixa manera, i des de la realització (sempre en el mateix valor de pla per a tots els entrevistats) es prendran les llicències artístiques oportunes que ajuden a ressaltar el significat del propi entorn.

Site Meter